جریان های آبی در دره نوردی

به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin

قسمت اول :

تحقیق و ترجمه : وحید احسانی

مقدمه مترجم

 امروزه شاهد آنیم که ورزش زیبا و هیجان انگیز دره نوردی در میان مردم مورد استقبال فراوانی قرار گرفته و هر روز گرایش به سمت این ورزش بیشتر می شود .

دره نوردی ترکیبی از چند دانش است : کار با طناب ، جریان های آبی ، زمین شناسی ، مکانیک و …

کم بودن منابع در یکی از این دانش ها ، در دره نوردی کشور بسیار محسوس به نظر می رسد و آن دانش جریان های آبی است . لذا بر آن شدم تا در این زمینه تحقیقاتی انجام داده و نتیجه را در اختیار علاقه مندان به این ورزش قرار دهم .

 دو مورد در این تحقیق برایم بسیار مهم بوده است :

– مطالب ارائه شده ، مطالب تخصصی دره نوردی باشد

– مطالب مختصر و مفید باشد

پس از جست و جوی فراوان دو مقاله تخصصی در این زمینه یافتم و با کمک یکی از دوستان اقدام به ترجمه آن نمودم .

لینک مقاله اصلی 

امیدوارم این مقاله مورد توجه علاقه مندان به این رشته قرار گیرد و توانسته باشم گامی کوچک در بهبود کمی و کیفی این ورزش در کشورم برداشته باشم .

 * لازم به ذکر است که مبحث جریان های آبی بسیار گسترده بوده و این مقاله تنها قطره کوچکی از این دریای عظیم است . لذا اکتفا کردن تنها به مطالب این مقاله کافی نیست و نیاز به کلاس آموزشی و تمرین مداوم دارد .

 * بدون شک کار ارائه شده بدون نقص نیست ، بنابراین از دوستان تقاضا دارم با انتقاد های سازنده خود مرا یاری کنند . ( telegram : @VEM2015 )

 * این ترجمه را تقدیم می کنم به خانواده ام که همواره حامی من بوده اند و همچنین به همه اساتید و دوستانم که از تک تک شان بسیار آموخته ام .

 ما درون دره ایم و عشق اوج                 کاش می شد قله را تسخیر کرد                                                          

{شعر از مریم کشاورز زیارانی}

هیدروتوپوگرافی رابطه بین هیدرولیک ( مطالعات رفتار آب ) و توپوگرافی بستر رودخانه یا کانال هست . هیدروتوپوگرافی این امکان را به ما میدهد که ” بزرگترین خطری که در دره نوردی وجود دارد” و به جریان های آبی در دره ها معروف است را به اندازه کافی بررسی

کنیم .

 چون رفتار آب با توجه به شکل کف و دو سمت ( چپ و راست ) دره متفاوت است ؛ پس به هر دو رشته فوق نیاز داریم . شناخت نحوه شکل گیری و تولید جریان های مختلف برای جلوگیری از حوادث ، بر هر دره نوردی واجب است .

 ما هیچ وقت دو دره کاملا یکسان نداریم ، اما جریان های خطرناک آبی به وسیله آیتمی عمومی که شکل کف و دو سمت کناری دره است ، شکل می گیرند .

 در این مقاله شما بعضی از جریان های آبی ، مشخصات آنها ، نحوه خارج شدن از آنها یا تکنیک های اجتناب کردن از آنها را خواهید شناخت .

فهرست

مقدمه

  • انواع آب

  1.1 – آب های سبک

  2.1 – آب های متوسط

  3.1 – آب های سنگین

  • جریان هیدرولیک

       1.2 – انواع جریان های هیدرولیک

       2.2 – راهنمای نجات

       3.2 – اجتناب از هیدرولیک

     3 –  جریان های چرخشی

     4 – جریان در حوضچه ها

     5 – آندرکات

     6 – سیفون

        1.6 – راهنمای نجات

     7 – خم ها یا انحنا ها

     8 – ماشین لباس شویی

     9 – جریان قارچی

     کتاب شناسی

هشدار : ورود به دره ها و فرود از آنها بدون تجربه جدی قبلی و تنها با اتکا به اطلاعات این مقاله میتواند فوق العاده خطرناک و کشنده باشد . مترجم و وبسایت منبع هیچ گونه مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از تفسیر داده های این مقاله ندارند .

انواع آب

 

در یک دره ما انواع مختلفی از آب را داریم ، که توسط پدیده ای به نام “امولوسیون” دسته بندی می شوند .

حباب های هوایی که با آب مخلوط می شوند و چگالی آب را تغییر می دهند میزان امولوسیون را مشخص می کنند .

1.1 – آب های سبک / با امولوسیون بالا

 

وقتی درصد امولوسیون آب بالاست ، مقدار زیادی حباب هوا در آب وجود دارد که این باعث

می شود تا چگالی آن به شدت کاهش پیدا کند ، درنتیجه توانایی شناور ماندن ما در این آب کم است . این امولوسیون بالا به راحتی قابل تشخیص است زیرا حباب های کوچک و زیاد مخلوط در آب رنگ آب را سفید می کند . این حالت در آب های کم عمق ، که در کف آب مانعی وجود ندارد بیشتر مشاهده می شود . جریان های آبی در این نوع آب بسیار قوی است ، اما این جریان ها در کف کانال یا حوضچه وجود ندارند .

2.1 – آب های متوسط / با امولوسیون متوسط

وقتی نسبت مخلوط آب و هوا 50-50 است ، چگالی آب تقریبا نصف بوده و توانایی ما برای شناور ماندن در این آب کم است . این نوع آب را می توان با رنگ سفید ، حباب های بزرگ و خشن آن تشخیص داد . این آب جریانهایی قدرتمند و به طور بالقوه خطرناک ایجاد می کند که این جریان ها می نوانند حتی در کف کانال یا حوضچه نیز وجود داشته باشند .

3.1 – آب های سنگین / با امولوسیون کم

مقدار حباب هوا در این نوع آب کم است و این امر به ما توانایی شناور ماندن بیشتری می دهد . معمولا این حالت زمانی اتفاق می افتد که موانعی غیرعادی در کف کانال یا حوضچه وجود داشته باشد . این حالت به راحتی قابل تشخیص است چون در این حالت حباب های بزرگ غیر عادی تولید می شود و به نظر می رسد که آب دارد می جوشد . جریان ها در این نوع آب معمولا در کف کانال یا حوضچه هستند .

جریان هیدرولیک

یکی از بزرگترین خطراتی که در یک دره وجود دارد جریان های هیدرولیک است .

جریان های هیدرولیک یکی از اصلی ترین دلایل مرگ و حوادث در این ورزش است .

جریان هیدرولیک چرخش غلتکی آب ( حول یک محور ثابت ) در عرض کانال یا رودخانه است که جهت چرخش غلتکی می تواند رو به جلو یا رو به عقب باشد .

چرخش رو به عقب آب در جریان هیدرولیک به ” reflux” معروف است . در این حالت آب های سطحی به عقب رانده شده و به عمق می روند و این جریان باعث می شود که ما نتوانیم در سطح شناور بمانیم و رو به جلو برویم . این جریان ما را به سمت کف رودخانه یا حوضچه هل می دهد که به راحتی می تواند باعث مرگ انسان شود .

این که جریان آب ما را گرفتار کند مشکل اصلی در جریان های هیدرولیک نیست ، بلکه مشکل اصلی در این موارد نرم بودن نوع آب و امولوسیون بالای آن است . این نوع آب مقدار زیادی هوا داخل خود دارد و امکان شناور ماندن در سطح آب بسیار پایین است و همین امر باعث

می شود که ما در جریان هیدرولیک گیر کنیم و نتوانیم از جریان خارج شده و به جلو برویم .

بهتر است قبل از وارد شدن به یک جریان هیدرولیک ، یک جسم شناور ( مثل چوب ) داخل جریان پرتاب کنیم و به حرکات چوب در جریان هیدرولیک دقت کنیم تا بفهمیم که داخل آب با چه جریان هایی ممکن است مواجه شویم .

ادامه ….

نویسنده و مترجم : وحید احسانی

مجموعه دره و دره نوردی ایران با هدف گسترش دانش فنی و ارتقا سطح علمی ورزش دره نوردی با همکاری فدراسیون دره نوردی ایران با تلاش متخصصان این رشته فعالیت خود را در سال 1385 آغاز نموده است .

اشتراک در خبرنامه ایران کنیون

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit