گزارش عملیات حادثه دره چاک‌رود

به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin

در واپسین ساعات روز جمعه مورخ 23/5/1394 طی تماسی تلفنی مطلع شدم که حادثه‌ای در دره چاک‌رود اتفاق افتاده است. آقای آقا بیگی از سازمان هلال‌احمر استان گیلان در این تماس اعلام کردند که فردی به نام شاهین همتی پور هنگام پیمایش دره چاک‌رود دریکی از حوضچه‌های عمیق آن غرق‌شده است. ایشان اشاره کردند که این تماس به درخواست آقای حسین الوندی از اعضای گروه حادثه‌دیده انجام‌شده است. ساعاتی بعد تماس‌های متعدد دیگری از دوستان و مسئولین ارگان‌های امدادگر داشتم. ایشان اعلام کردند که نیروهای هلال‌احمر در منطقه حضور پیداکرده ولی به دلیل شرایط خاص و دشواری‌های فنی جهت دسترسی به عمق دره؛ موفق به انجام عملیات نشده‌اند. چکیده‌ی تماس‌ها این بود که برای جستجوی پیکر فرد حادثه‌دیده نیاز مبرم به غواصی وجود دارد. تلاش من برای ارتباط با نفرات گروه و کسب اطلاعات لازم برای برنامه‌ریزی و اقدامات بعدی ناموفق بود. روستای طیولا در بخشی از بلندی‌های شرق گیلان قرار دارد که فاقد آنتن دهی مناسب برای پوشش تلفن‌های همراه است.

اولین اقدام من تشکیل گروه غواصی و سپس تهیه و تکمیل تجهیزات موردنیاز این کار بود. به همین دلیل با آقای سجاد اعصاری از غواصان باتجربه و عضو گروه کوهنوردی فراز رشت تماس گرفته و از ایشان تقاضا کردم تا در این عملیات به من کمک کنند. از آنجائی که آقای اعصاری از آتش‌نشانان شهرستان صومعه‌سرا نیز هستند تلاش کردیم تا ارتباطی با مسئولین آتش‌نشانی استان گیلان هم برقرار کنیم که متأسفانه موفق به انجام این کار نشدیم. از طرفی چند تماس از طرف اعضای گروه حادثه‌دیده داشتم که بر ضرورت و اهمیت کمک‌رسانی به آن‌ها تأکید داشتند.

اعضای گروه مذکور 19 نفر بوده که در روز جمعه اقدام به پیمایش دره‌ چاک‌رود می‌نمایند که در بعدازظهر همان روز یک نفر از آن‌ها هنگام عبور و شنا از کانالی عمیق و طولانی در مسیر این دره غرق می‌شود.

شنبه 24/5/1394

در اولین ساعات صبح تماسی با آقای پیمان یاوری در سازمان مرکزی هلال‌احمر کشور داشتم. ایشان تأکید کردند که پیگیر این موضوع هستند ولی هلال‌احمر استان گیلان نیروی غواص فنی برای ورود به چنین دره‌ای و انجام عملیات غواصی در ارتفاع را در اختیار ندارد. در ادامه تماس‌هایی از مسئولین و امدادگران هلال‌احمر شهر رودسر داشتم. آقای ستوده (ریاست هلال‌احمر شهرستان رودسر) و آقای تقوی (معاونت امداد و نجات شهرستان رودسر) طی تماس‌های متعدد اعلام نمودند که آماده همکاری و همراهی با این‌جانب هستند. من نیز بخشی از نیازهای احتمالی این عملیات را به ایشان اعلام نموده و تقاضای تهیه آن‌ها را کردم.

متأسفانه در همین روز آقای سجاد اعصاری در شیفت کاری و موظف خود بوده و برای همراه کردن ایشان با خودم به محل شهرداری و اداره آتش‌نشانی صومعه‌سرا مراجعه کردم. بعد از رایزنی و توجیه مسئولین شهرداری و فرمانده آتش‌نشانی شهرستان؛ نامبرده به من ملحق شده و به‌اتفاق به سازمان آتش‌نشانی استان گیلان مراجعه کردیم. درعین‌حال تماس‌هایی با مسئولین سازمان هلال‌احمر استان گیلان و آقای یاوری در تهران داشتم تا ایشان نسبت به پشتیبانی تجهیزات غواصی برای گروه دونفره‌ی ما اقدام لازم را انجام دهند که موفقیتی حاصل نگردید. از طرفی مسئولین سازمان آتش‌نشانی نیز اعلام کردند که تقاضایی مبنی بر اعلام کمک و انجام عملیات به دست آن‌ها نرسیده است و انجام هرگونه عملیات مستلزم دریافت چنین اعلام نیازی به‌صورت رسمی خواهد بود! البته همه این عزیزان از حادثه مطلع بوده و به وضعیت پیش‌آمده اشراف لازم را داشتند! تلاش کردم با آقای مهندس عزیزی در ستاد بحران استان گیلان صحبت کرده و از ایشان تقاضای انجام هر چه سریع‌تر مراحل قانونی و متداول این امر را داشته باشم. ایشان در پاسخ من گفتند که در جلسه حضور دارند و خودشان با من تماس خواهند گرفت که البته هرگز تماس نگرفتند!

درنهایت در محل سازمان آتش‌نشانی استان گیلان دیداری با آقای مهندس مقصودی مدیرعامل این سازمان داشته و ضمن تشریح موقعیت این دره و نیازهای موجود از وی تقاضا نمودم تا کاستی‌های تجهیزات غواصی ما را برطرف نمایند. ایشان نیز بعد از مشورت با سرپرست اکیپ غواصی آتش‌نشانی استان گیلان دستورات لازم را در خصوص رفع کاستی‌های ما صادر نموده و از این‌جانب رسید کتبی نیز دریافت کردند! لازم به ذکر است که تجهیزات اولیه غواصی ما کاملاً شخصی بوده و برای تکمیل چند قلم دیگر مجبور به استمداد از این عزیزان شدیم. درنهایت در ساعت 14 موفق به انجام کارهای مربوطه شده و با خودروی شخصی به سمت شهر کلاچای؛ رحیم‌آباد و جاده اشکورات حرکت کردیم. بعد از عبور از جاده خاکی طیولا در ساعت 16 به محل روستا و محوطه مسجد طیولا وارد شدیم.

در اولین فرصت جلسه‌ای با حضور چند نفر از اعضای گروه حادثه‌دیده و سایر دوستانی که برای کمک به منطقه آمده بودند برگزار کردیم. همدلی و انضباط مهم‌ترین اصل در عملیاتی این‌گونه است که به‌وضوح در میان دوستان حاضر در این عملیات به چشم می‌خورد. اقدامات متعددی ازجمله: تکمیل نفرات گروه عملیاتی؛ کنترل و تکمیل وسایل و تجهیزات لازم؛ ارتباطات؛ انتخاب بهترین مسیر برای ورود به دره در نزدیکی محل حادثه؛ همراه نمودن نیروهای محلی برای کمک در راه‌یابی و حمل تجهیزات و غیره انجام گردید. به دلیل از دست رفتن زمان؛ کمبود برخی وسایل و عدم حضور نیروهای کافی برای انجام این عملیات؛ تصمیم گرفتم که کار را از صبح روز یکشنبه آغاز نما‌ییم. از طرفی بعد از تست کردن تجهیزات غواصی متوجه شدیم که یکی از دیماندهای ما با کپسول‌های هوا تناسب نداشته و قابل‌استفاده نیست. لذا از آقای تقوی تقاضا نمودم در صورت امکان این قطعه را تهیه‌کرده و صبح فردا با خود همراه بیاورند که ایشان نیز قبول زحمت کردند. در ضمن فهرستی از برخی نیازها و وسایل دیگر نیز تهیه و به ایشان تحویل گردید.

یکشنبه 24/5/1394

ساعت 5 صبح بیدار شده و ساعتی بعد همگی آماده آغاز عملیات هستند. به دلیل تأخیر دررسیدن نیروهای هلال‌احمر و دریافت برخی وسایل؛ برنامه در ساعت 8 صبح آغاز می‌شود. نفرات داوطلب و حاضر برای ورود به دره چاک‌رود عبارت‌اند از: سجاد اعصاری (غواص) از شهرستان صومعه‌سرا؛ حسین الوندی؛ فرزاد احمدزاده؛ فرید صفری و مجید شعبانی از شهرستان کرج؛ نائف وثوقی؛ عرفان میرزایی؛ مجید نقدی پور؛ وحید طاهر آموز؛ سینا علی نژاد و کمیل کیانی از شهرستان لاهیجان.

برای دسترسی به ورودی پیش‌بینی‌شده به دره؛ زمانی حدود 2 ساعت صرف می‌شود. درنهایت موفق می‌شویم پس از فراز و نشیب‌های متعدد درشیب تند جنگل؛ در محلی که حدود سیصد متر با محل حادثه فاصله دارد وارد دره شویم. حمل تجهیزات غواصی در شرایط موجود کاری طاقت‌فرسا و دشوار است که به لطف و تلاش همراهان میسر می‌گردد. تیمی متشکل از 12 نفر راه را به سمت محل موردنظر ادامه می‌دهیم و بعد از عبور از دو آبشار و صرف زمانی حدود دو ساعت به‌منظور حمل وسایل در محلی مناسب مستقر می‌شویم. از طرفی اهالی محل از جنگل بالادست خود را به لبه صخره‌ای که مشرف‌به این کانال عمیق است رسانده و با ابتکاری جالب و بافتن طنابی از شاخ و برگ درختان خود را به ما می‌رسانند.

محل وقوع حادثه کانالی طولانی و عمیق است که در یک‌سوم انتهایی دره واقع‌شده و از طرفین توسط دیواره‌ای بلند احاطه گردیده است. حدود 50 متر از این کانال عمقی بیش از 3 متر دارد. در برخی قسمت‌ها عمق آن به بیش از 4 متر هم می‌رسد. تیرگی؛ کدر بودن و در سایه قرار گرفتن آب رودخانه در این نقطه؛ دشواری جستجو را بیشتر می‌کند. در بررسی اولیه متوجه می‌شویم که شعاع دید غواص کمتر از نیم متر است. طنابی ثابت در طول کانال کار می‌گذاریم. نقطه‌ای که همراهان فرد غرق‌شده به‌عنوان محل حادثه نشان می‌دهند علامت‌گذاری شده و بعد از تقسیم مسئولیت‌ها و آماده‌سازی تجهیزات غواصی در ساعت 14 جستجوی زیرآب را آغاز می‌کنیم. این‌جانب به‌اتفاق آقای سجاد اعصاری تمام طول کانال تا نقطه احتمالی غرق شدن مرحوم شاهین همتی پور را غواصی کرده و موفق به یافتن وی نمی‌شویم. به نظر می‌رسد اطلاعات همراهان وی در خصوص محل دقیق غرق شدن نامبرده اشتباه است. به همین دلیل درنهایت تصمیم می‌گیریم تا بخش‌های بالایی کانال را بررسی کنیم. در اولین غوص در سمت بالای رودخانه موفق به یافتن وی می‌شویم. بعد از انجام اقدامات لازم؛ جسد وی را به انتهای کانال و منطقه‌ای کم‌عمق منتقل می‌کنیم. پیکر نامبرده فاقد جلیقه نجات و لباس مناسب دره نوردی بوده و تنها هارنس و چند کارابین و خود حمایت متصل به هارنس وجود دارد. بعد از آماده‌سازی کارگاه‌های بالا کشی در بخش بالایی این قسمت از دره؛ اقدام به انتقال و بالا کشی پیکر ایشان می‌کنیم که پس‌ازآن با کمک نیروهای محلی و چند نفر از امدادگران هلال‌احمر به روستای طیولا حمل و منتقل می‌گردد. امداد گران هلال‌احمر نیز عبارت‌اند از: صانع نمازی؛ احسان پژمان؛ سعید عباسی؛ اسماعیل غفوری؛ علی دستواری و معصوم کریمی.

جمع‌آوری وسایل؛ کارگاه‌ها و انتقال آن‌ها به روستا تا ساعت 19 ادامه می‌یابد. پیکر مرحوم شاهین همتی پور با حضور خانواده وی و توسط یک دستگاه آمبولانس به شهرستان رودسر منتقل می‌گردد.

لازم میدانم سپاس عمیق خود را به هم نوردان عزیزم از شهرهای صومعه‌سرا؛ لاهیجان؛ کرج و رودسر تقدیم نموده و از همراهی و مساعدت نیروهای هلال‌احمر و اهالی روستای طیولا تشکر نمایم. بدون تردید انجام موفق چنین عملیاتی بدون یاری و تلاش این عزیزان میسر نمی‌شد. در انتها تمایل دارم اعلام نمایم که گروه غواصی زیرمجموعه یا تحت سرپرستی هیچ ارگان و سازمانی نبوده و این عملیات به‌طور کاملاً شخصی و تنها برحسب وظیفه‌ی انسانی؛ اخلاقی و منش کوهنوردی صورت پذیرفته است.

دکتر مسعود حمیدی
سرپرست عملیات و گروه غواصی

مجموعه دره و دره نوردی ایران با هدف گسترش دانش فنی و ارتقا سطح علمی ورزش دره نوردی با همکاری فدراسیون دره نوردی ایران با تلاش متخصصان این رشته فعالیت خود را در سال 1385 آغاز نموده است .

اشتراک در خبرنامه ایران کنیون

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit