تاریخچه دره نوردی در ایران

به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin

ورود به دره های صعب العبور از سالیان پیش با اهداف مختلفی از جمله استفاده نظامی، دسترسی به منابع آب و غذا و… به اشکال مختلف انجام می شده است. به عنوان مثال در بعضی قلعه های غیر قابل نفوذ بر روی دیواره ها برای مسیر های عبوری یا برداشت  آب و یا راه فرار ها از دره ها استفاده می کرده اند، می توان به قلعه ملک بهمن در شاهاندشت، قلعه الموت در گازارخان و قلعه دختر در میانه اشاره کرد. در طی سالیان دراز افراد مختلفی با اهداف مختلف از ماجراجویی تا جستجوی گنج به شیوه های مختلف وارد دره های صعب العبور می شدند.

تاریخچه ورود به دره های فنی و عمودی به همراه کار فنی و دسترسی با طناب در سال 1332 همزمان با ساخت سد کرج (امیرکبیر ) و استقرار گردان چترباز و گارد جاویدان ارتش در آن مکان شروع می گردد، دره تکاوران در محل استقرارشان توسط گارد جاویدان ارتش گشایش شد. دره دارای 4 آبشار است که فقط 3 ماه از سال آب جاری دارد، اکنون نیز محل تمرین تکاوران تیپ 65 نوهد ارتش می باشد. اولین بار دو شخص نظامی به نامهای آقایان وزیری (وزیری نژاد) و مرتضوی اقدام به شناسایی دره اندرسم (تنه دار) در منطقه چهار باغ مازندران می کنند ولی پس از فرود دوم مجبور به خروج از دره می شوند و در تیرماه سال 1362 تیم دو نفره به سرپرستی مرحوم رضا اقمشه و حسین سمیع موفق به گشایش دره می شوند.

سال 1373 گروه داراب گرد به سرپرستی آقای عبدالمحمدی اقدام به گشایش دره رغز در استان فارس می کند. سال 1380 گروه خانه کوهنوردان تهران اقدام به گشایش دره کمجل در منطقه سیاه بیشه مازندران کرد. دهه 80 دره های زیادی گشایش شد و هر سال با اکتشاف و گشایش مسیرهای جدید این رشته ورزشی گسترش بیشتری می یافت.

مرداد 1384 بزرگترین تراژدی غم انگیز دره نوردی و کوهنوردی ایران رقم خورد، یک تيم 11 نفره از باشگاه خانواده و طبيعت قزوين دردره «اندرسم» جاده چالوس بر اثر وقوع سیل دچار حادثه گشته و همگی فوت شدند.

مهرماه سال 1388 دوره جستجو و نجات دره توسط  U.S.Search And Rescue Organization به میزبانی باشگاه دماوند تهران به مدرسی مجید ثابت زاده در منطقه شاهان دشت برگزار گردید.

تا اواخر دهه هشتاد دره نوردی بر اساس دانش سنگنوردی و با همان تکنیک ها و طناب ها صورت می گرفت. در این زمان گروه هایی به فعالیت های تخصصی تر در خصوص دره نوردی پرداختندو سعی در بروز رسانی تکنیک های دره نوردی و گشایش های بیشتر داشتند.

بهار سال 1390 اولین همایش کشوری دره نوردی در نیشابور و در تابستان همان سال همایش دوم در کرج برگزار گردید. دستاورد این همایش ها لزوم آموزش دانش روز دره نوردی بود که در این راستا در پاییز سال 1391 به میزبانی هیات کوهنوردی اصفهان و گروه کوهنوردی آراد ، دوره رسمی دره نوردی توسط آکادمی دره نوردی آمریکا (ACA) در اصفهان تحت نظر آقای ریچارد کارلسون برگزار شد.

این آموزش ها شامل دو دوره متفاوت هنرهای دره نوردی (ART of Canyoneering) و تکنسین نجات دره (Canyon Rescue Technician) به مدت 15 روز برگزار گردید.

تابستان 1392 سومین همایش کشوری دره نوردی در قرارگاه فدراسیون در پلور برگزار شد و در زمستان همان سال اولین مانور مشترک نجات در دره توسط هلال احمر و شرکت کنندگان دوره ACA برگزار شد.

سال 1392 برای اولین بار در فدراسیون کوهنوردی وصعودهای ورزشی جمهوری اسلامی ایران بخش دره نوردی راه اندازی گردید. درحال حاضر درایران، تنگ الیت واقع در جاده چالوس مازندران سخت ترین دره ایران می باشد که دارای درجه  3C4XIII می باشد.که در سال 1392 توسط گروه کوهنوردی آراد گشایش شد. این دره به خاطر حجم بالای آب باعث شده سنگ ها لیز، آب دیده و سخت گشته، جریان های آبی خطرناک بوجود آمده و سفیدی و کف آلوده بودن آب، باعث عدم دید مناسب زیر آب و حوضچه ها گردیده است.

 

بزرگترین اکتشاف و پیمایش دره نوردی دره کمجه خولا Chamje Khola می باشد .این دره بین قله آناپورنا (8091m) و قله ماناسلو (8163m) در نپال قرار دارد و 7 کیلومتر طول و 2300 متر کاهش ارتفاع دارد. در سال 2011 کار اکتشاف توسط تیمی فرانسوی – نپالی به سرپرستی رودولف استورم Rodolphe Sturm به پایان رسید. درجه دره نوردی آن v7.a7.VI در سیستم درجه بندی اروپایی می باشد.

تهیه و تدوین: امیر جلوانی، حسین الوندی، حمید حیدری
منبع: طرح درس کار آموزی مقدماتی دره نوردی
ویرایش اسفند 93

مجموعه دره و دره نوردی ایران با هدف گسترش دانش فنی و ارتقا سطح علمی ورزش دره نوردی با همکاری فدراسیون دره نوردی ایران با تلاش متخصصان این رشته فعالیت خود را در سال 1385 آغاز نموده است .

اشتراک در خبرنامه ایران کنیون

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit